Κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Posted in mini-advice

Από γονιμοποιημένο ωάριο έως την στιγμή της γέννας το μωρό αναπτύσσεται με αξιοθαύμαστο τρόπο. Συμβουλευτείτε το ημερολόγιο εγκυμοσύνης για να μάθετε τα στάδια ανάπτυξης του μωρού σας και να αποκτήσετε ένα κίνητρο για να αποφύγετε το κάπνισμα.

ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ

Εβδομάδες 1-4

Η εγκυμοσύνη υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου της γυναίκας. Το έμβρυο, μια σφαίρα γρήγορα πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων, ενσωματώνεται στο ενδομήτριο. Για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες του πρώτου μήνα ουσιαστικά η γυναίκα δεν αισθάνεται πραγματικά έγκυος. Όταν εμφανίζεται η αποκαλούμενη βλαστοκύστη, μια μικροσκοπική μάζα κυττάρων, ενσωματώνεται στο ενδομήτριο, το οποίο παχαίνει για να την υποστηρίξει.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΗΣ:

Συγχαρητήρια για τα καλά νέα. Το να κόψετε το κάπνισμα άμεσα είναι η καλύτερη απόφαση που μπορείτε να πάρετε για εσάς και την ανάπτυξη του μωρού σας.

Εβδομάδα 5

Η βλαστοκύστη αναπτύσσεται γρήγορα. Για πολλές γυναίκες το πρώτο σημάδι της εγκυμοσύνης είναι η καθυστερημένη περίοδος. Τα τεστ εγκυμοσύνης θεωρούνται κατά ένα μεγάλο μέρος αξιόπιστα. Εάν το πρώτο τεστ είναι αρνητικό, ένα δεύτερο μερικές ημέρες αργότερα μπορεί να αποδειχθεί θετικό.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΗΣ:

Το να κόψετε το κάπνισμα πολλές φορές δεν είναι εύκολο. Αλλά εδώ πρέπει να τα καταφέρετε. Ενημερώστε για την προσπάθειά σας τον σύντροφο σας, τους φίλους σας, τους γονείς σας και όποιους πιστεύετε ότι μπορούν να σας σταθούν δίπλα στην προσπάθεια αυτή.

Εβδομάδα 6 - 7

Το έμβρυο έχει μέγεθος ενός φασολιού και το νευρικό σύστημα αρχίζει να διαμορφώνεται. Το έμβρυο έχει ήδη το κυκλοφορικό του σύστημα και μπορεί να έχει διαφορετική ομάδα αίματος από τη μητέρα του. Όλα τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων διατροφής, πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά δεδομένου ότι η οργανογένεση του εμβρύου γίνεται στις πρώτες 12 εβδομάδες.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΗΣ:

Συλλέξτε όλα εκείνα τα πράγματα που χρησιμοποιήσατε για την ανάγκη σας να καπνίσετε  όπως σταχτοδοχεία, σπίρτα και αναπτήρες. Ρίξτε τα όλα στον κάλαθο των αχρήστων καθώς δεν τα χρειάζεστε πια.

Εβδομάδες 8-12

Το νευρικό σύστημα αναπτύσσεται γρήγορα, ειδικά ο εγκέφαλος. Το κεφάλι παίρνει σχήμα και εμφανίζονται τα μάτια κάτω από το δέρμα του προσώπου. Τα άκρα των εμβρύων αυξάνονται και μοιάζουν περισσότερο με χέρια και πόδια. Ο ομφάλιος λώρος διαμορφώνεται πλήρως, παρέχοντας το αίμα και απομακρύνοντας τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού του εμβρύου. Το έμβρυο τώρα φαίνεται πλήρως ανθρώπινο.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΗΣ:

Ζητήστε από τους φίλους και την οικογένεια που καπνίζουν να μην καπνίζουν στο σπίτι ή μπροστά σας. Θα σας σταματήσει από το να μπείτε στον πειρασμό, και θα προστατεύσει το μωρό σας από το παθητικό κάπνισμα. Αφήστε ότι θα έχετε σύντομα ένα σπίτι απαλλαγμένο από την δυσάρεστη οσμή του καπνίσματος.

Εβδομάδα 13 – 17

Το έμβρυο μπορεί να ακούσει τους θορύβους από τον έξω κόσμο. Από αυτό το στάδιο η μητέρα είναι εμφανώς έγκυος και η μήτρα αυξάνεται σε όγκο.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΗΣ:

Βρείτε ένα ωραίο μεγάλο, βάζο. Αυτό είναι ο κουμπαράς σας. Αρχίστε να βάζετε τα χρήματα που θα ξοδεύατε για τσιγάρα Θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα θα γεμίσει έως πάνω

Εβδομάδα 18 - 20

Από αυτό το στάδιο το έμβρυο κινείται αρκετά για να γίνει αισθητό, ιδιαίτερα αν πρόκειται για τη 2η εγκυμοσύνη. Το έμβρυο ζυγίζει περίπου 200 γραμμάρια. Και στην 20 εβδομάδα βρισκόμαστε πλέον στη μέση της εγκυμοσύνης. Το έμβρυο αναπτύσσει ένα κέρινο επίστρωμα που το μονώνει.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΗΣ:

Υπενθυμίστε τους φίλους σας ότι έχετε κόψει το κάπνισμα. Ενθαρρύνετε και την παρέα σας να σας μιμηθεί.

Εβδομάδα 21-22

Η μητέρα μπορεί να αισθανθεί το έμβρυο έντονα και οι αισθήσεις του εμβρύου αναπτύσσονται επίσης.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΗΣ:

Συγχαρητήρια! Έχετε ήδη διανύσει τον μισό χρόνο της εγκυμοσύνης σας και έχετε κερδίσει σε υγεία και χρήματα. Συνεχίστε.

Εβδομάδα 23- 26

Ο σκελετός συνεχίζει να αναπτύσσεται και τα κόκαλα που διαμορφώνουν το κρανίο αρχίζουν να σκληραίνουν. Όλα τα όργανα είναι τώρα σε πλήρη ανάπτυξη και το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης είναι για την ωρίμανση και την αύξηση του εμβρύου. Το δέρμα των εμβρύων γίνεται βαθμιαία πιο αδιαφανές.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΗΣ:

Αρχίστε να στέφεστε τι θα αγοράζετε για το μωρό σας ή σε στον εαυτό σας με τα χρήματα που αποταμιεύεται από την διακοπή του καπνίσματος.

Εβδομάδα 27 - 29

Τα έμβρυα έχουν μήκος 34cm και ζυγίζουν 800g.Το βάρος του εμβρύου φτάνει το 1 κιλό περίπου.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΗΣ:

Αποφύγετε καταστάσεις όπου μπορεί να μπει στον πειρασμό να καπνίσετε ξανά και. Θυμηθείτε ότι το μωρό σας θα εισπνεύσει το τον καπνό από το παθητικό κάπνισμα.

Εβδομάδα 30 - 31

Οι συστολές Braxton Hicks αρχίζουν τώρα. Είναι ασύγχρονες, ανώδυνες και μοιάζουν με μια αίσθηση πίεσης κοντά στην κορυφή της μήτρας. Εάν οι συστολές γίνονται επίπονες ή εμφανίζονται τέσσερις φορές σε μια ώρα ή περισσότερο, η γυναίκα πρέπει να καλέσει το γιατρό. Το έμβρυο μπορεί να δει τώρα και να διαχωρίσει το φως από το σκοτάδι.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΗΣ:

Αλλάξτε την ρουτίνα σας όπως αυτή του πρωινού τσιγάρου. Αντ’ αυτού γευτείτε ένα ωραίο πρωινό γεύμα.

Εβδομάδα 32-36

Το έμβρυο είναι περίπου 42cm και ζυγίζει 2 kg. Ένα μωρό γεννημένο τώρα έχει πολύ καλή πιθανότητα επιβίωσης ενώ στην 36 εβδομάδα Το κεφάλι του εμβρύου είναι εμπεδωμένο στη λεκάνη, προετοιμαζόμενο για Φυσιολογικό τοκετό.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΗΣ:

Να πίνετε και άφθονο νερό και χυμούς φρούτων. Είναι καλό για εσάς και την ανάπτυξη του μωρού σας

Εβδομάδα 37 - 40

Το έμβρυο θεωρείται τελειόμηνο. Οι τελευταίες εβδομάδες στη μήτρα είναι μόνο για να πάρουν βάρος τα μωρά. Θεωρητικά το μωρό πρέπει να γεννηθεί αυτή κατά την  40η εβδομάδα.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΗΣ:

Σας αξίζει κάτι καλό που φτάσατε ως εδώ χωρίς τσιγάρο. Ξοδέψτε κάποια από τα χρήματα του αντικαπνιστικού σας κουμπαρά για τον εαυτό σας. «Καλή λευτεριά»

video image

ethismos

pregnant 1

win